Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Slecht nieuws over Parmezaanse kaas?

Is jouw bord pasta niet compleet zonder royale laag Parmezaanse kaas? Dan ben je vast niet de enige. Maar wat blijkt? Ni...

Slecht nieuws over Parmezaanse kaas?

Is jouw bord pasta niet compleet zonder royale laag Parmezaanse kaas? Dan ben je vast niet de enige. Maar wat blijkt? Niet alle pakken waar met grote letters ‘100% Parmezaanse kaas’ op prijkt, bevatten daadwerkelijk Parmezaanse kaas. De Food and Drug Administration ofwel de FDA deed er onderzoek naar en de resultaten waren wel heel opmerkelijk…

Vulmiddelen

Tijdens het onderzoek werden een aantal merken keihard op de vingers getikt die claimen kaas te maken. Zo bleek één van de geraspte ‘kazen’ te bestaan uit een mix van mozzarellakaas en witte cheddarkaas, en troffen ze in een ander pak Parmezaanse kaas cellulose én houtpulp(!) aan als vulstoffen om te voorkomen dat het samenklontert. Volgens de FDA gebruiken de fabrikanten deze ingrediënten omdat ze een stuk goedkoper zijn dan het originele product.

Gevaarlijk?

Volgens Amy Bentley, voedingsdeskundige aan de New York University, zouden de vulmiddelen niet giftig of schadelijk zijn en zou de cellulose zelfs gezond voor je kunnen zijn. “Cellulose wordt gezien als een vezel en komt ook voor in sommige laxeermiddelen en drankjes. Maar dat betekent niet dat Parmezaanse kaas jouw bron van vezelinname moet zijn”, legt ze uit aan The Guardian.



Parmezaanse kaas is overigens niet het enige waar opmerkelijke ingrediënten in zijn gevonden. Ook rijstwafels kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Dat komt omdat er relatief veel arseen, een metaalsoort dat onder andere gebruikt wordt voor rattengif, in rijstproducten kan zitten. Je leest er HIER alles over.

Bron: Bloomberg Business, The Guardian, Beeld: iStockphoto.