slogan

Mogelijke tweede verdachte aanslag in Parijs meldt zich

Bij een schietpartij op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs zijn donderdagavond zeker twee personen om het leven gekomen. Onder de doden is één politieagent. Naast de dodelijke slachtoffers zijn er ook personen gewond geraakt, dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. De toestand van deze mensen is niet bekend.

Kalasjnikov

Het is niet duidelijk wat er vooraf ging aan de schietpartij. Een ooggetuige zegt tegen persbureau Reuters dat er een man uit een auto stapte die vervolgens met een kalasjnikov op agenten begon te schieten. De persoon die het fatale schot loste, is omgebracht, meldt de Franse politie. Hij zou volgens bronnen bij de Franse justitie in 2005 al veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens poging tot doodslag. Hij zou destijds hebben geprobeerd drie mensen om te brengen, onder wie twee politiemensen. Volgens bronnen zou het gaan om de 39-jarige Karim Cheurfi die geboren is in een buitenwijk van Parijs. "Hij werd de laatste maanden al gevolgd door de opsporingsdiensten, omdat hij geradicaliseerd zou zijn", zegt correspondent Frank Renout. "In het verleden is hij al enkele keren veroordeeld, voor onder andere drie moordpogingen. Twee van die moordpogingen waren al gericht op politieagenten."

Tweede verdachte

De mogelijke tweede verdachte van de schietpartij in Parijs heeft zichzelf gemeld bij een politiebureau in Antwerpen. De Fransen kwamen de verdachte op het spoor na een tip van Belgische collega's. Hij zou connecties hebben met de man die gisteravond op de Champs-Élysées een politieagent doodschoot. Maar volgens Belgische media ontkent de verdachte elke betrokkenheid bij de aanslag. Zijn advocaat zegt dat de man tijdens de aanslag aan het werk was in een tankstation in Antwerpen.

Hij was bij de politie bekend vanwege drugsfeiten, maar had geen eerdere link met terrorisme. Bij een huiszoeking zijn volgens de VRT wel wapens aangetroffen, maar dat kan ook met zijn drugsverleden te maken hebben. De Franse politie heeft nog drie verdachten aangehouden. Het zijn familieleden van de dader.

Bron: NOS, AD, NU.nl, Beeld: ANP