slogan

Dit weten we nu over de verdachte die is aangehouden in vermissingszaak Anne Faber

Gister werd er door de politie eindelijk een verdachte aangehouden in de verdwijningszaak van Anne Faber. Het gaat om een 27-jarige man, Michael P., die in een forensisch psychiatrische afdeling van een kliniek in Den Dolder verbleef. Er komen nu steeds meer details naar buiten over zijn duistere verleden. Wie is Michael P.?

Verkrachting

De man werd eerder veroordeeld voor de brute verkrachting van twee meisjes in Nijkerk, tijdens Koninginnedag in 2010. Hij heeft de twee, van 16 en 17 jaar, destijds bedreigd met een imitatie-pistool en dwong hen seksuele handelingen bij hem en bij elkaar uit te voeren. Toen andere feestgangers langs het bosje liepen, moesten de meisjes zich weer aankleden. Even later dwong hij ze opnieuw tot seks. Dit onder toeziend oog van een medeverdachte, die in de auto op hem wachtte.

"Een compleet gestoorde gast"

Naderhand verklaarde Michael trots te zijn op zijn actie. Hij had geen spijt en sprak zelfs van 'een droom die uit was gekomen'. De man, oorspronkelijk uit Zeewolde, was destijds ongeveer 20 jaar oud. Volgens inwoners van Zeewolde was hij 'niet goed bij zijn hoofd' en zou hij het leuk hebben gevonden om in zijn auto mensen aan te rijden die op de stoep fietsten. Een vroegere kennis van de verdachte omschrijft hem als 'een compleet gestoorde gast'. 

Naast verkrachtingen, staan er ook een aantal gewelddadige overvallen op zijn naam. Ook was hij toentertijd verslaafd aan cocaïne. Er gaat zelfs een gerucht dat Michael zijn vader en toenmalige vriendin mishandelde, meldt het AD

Justitie vond de straf te hoog

De vraag die menig Nederlander momenteel heeft is: wat deed deze gestoorde man op straat? De rechter veroordeelde hem tot 16 jaar cel, maar justitie vond de straf te hoog, waarna een hoger beroep volgde. In hoger beroep werd de straf teruggebracht tot 12 jaar. 

Zeven jaar lang zat hij in de cel, waarna hij daarna in de kliniek in Den Dolder terechtkwam. Omdat de man in 2010 al werd aangehouden en hij in aanmerking kwam voor voorwaardelijke vrijlating, mocht hij ondanks een celstraf van 12 jaar nu al aan het proces beginnen om geleidelijk terug te kunnen keren in de samenleving. Hier hoort proefverlof bij. Het is niet bekend of hij daar onder toezicht stond.

Spoorloos

Op dit moment wordt hij vastgehouden in een politiecel en wordt hij verhoord. Ondertussen is de 25-jarige Anne Faber nog altijd spoorloos. De politie liet maandag weten dat de zoektocht naar de Utrechtse gewoon doorgaat.

Lees ook: Zoektocht Anne Faber levert steeds meer informatie op

Bron: AD, Elsevier, NOS Beeld: ANP