slogan

Bettina bakt... Citrusamandeltaart van Ottolenghi

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering. Zeker als Adjunct Bettina iets homemade meeneemt. En nu kun jij hier ook van genieten, maar je moet wel zelf de keuken in kruipen!

Citrusamandeltaart van Ottolenghi

Onlangs had ik een grote voorraad sinaasappelen in huis gehaald om een hardnekkige griep te lijf te gaan, maar na een paar dagen stevig dooreten kwamen ze m’n neus uit. En aangezien de mannen in mijn gezin uit zichzelf nooit naar een stuk fruit zullen grijpen, besloot ik er een cake van te bakken. Lekker duurzaam, want zonde om weg te gooien, enzo. Ik maakte het mezelf een beetje moeilijker door dat te willen doen met ingrediënten die ik al in huis had (ik voelde me nog steeds niet helemaal lekker) en zo kwam ik uit bij deze ‘Clementine and almond syrup cake’ van Ottolengi uit het boek Jerusalem. Alleen had ik dus geen clementines (een mandarijnsoort) in huis, maar die sinaasappelen. Niet getreurd, toch gedaan. En het resultaat was top (en snel op, in tegenstelling tot de zakken sinaasappels).

Op de foto zie je ook nog een vergiet met gekonfijte sinaasappelschijfjes, die waren voor een ander recept, maar daarmee zou je de taart ook nog kunnen versieren. Maak daarvoor een suikersiroop door gelijke delen water en suiker aan de kook te brengen. Leg de plakken sinaasappel hier in en kook zachtjes ongeveer 30 minuten. Laat ze afkoelen in de siroop en daarna uitlekken in een vergiet.

Wat je nodig hebt voor de taart:

200 gram roomboter 380 gram suiker geraspte schil en sap van 4 sinaasappels geraspte schil en sap van 1 citroen of limoen 280 gram amandelmeel 5 eieren, geklutst 100 gram bloem snuf zout

En voor de chocoladelaag:

90 gram roomboter in blokjes 150 gram pure chocola 1 eetlepel honing 1 eetlepel cognac of andere drank (rum bijvoorbeeld)

Zo maak je het:

Warm de oven voor tot 160 graden en vet een springvorm van 24 cm doorsnede in. Op de bodem leg je een laagje bakpapier, dan komt de taart straks makkelijker uit de vorm. In een mengkom mix je de boter, 300 gram van de suiker (de overige 80 gram is voor de siroop) en de geraspte citrusschilletjes niet te lang. Voeg de helft van het amandelmeel toe en meng door elkaar. Voeg steeds een deel van de eieren toe, mix glad. Dan de rest van het amandelmeel, bloem en het zout en meng goed. Doe het mengsel in de springvorm en strijk een beetje glad. Bak 50-60 minuten in de inmiddels warme oven. Test met een houten prikker: die moet er enigszins vochtig uit komen.Breng - ongeveer 10 minuten voordat de taart klaar is - in een pannetje de 80 gram suiker, het sap van de sinaasappel en citroen (niet meer dan 120 ml) aan de kook. Zet dan het vuur uit. Kwast de warme sinaasappelsiroop over de nog warme cake als die uit de oven kan en laat helemaal afkoelen. Je kunt de cake zo serveren, maar je kunt hem ook overgieten (wel even uit de vorm halen dan) met een chocoladelaagje. Doe alle ingrediënten daarvoor in een pannetje en verwarm tot het een klontvrije substantie is. Giet deze over de cake en laat goed afkoelen (de chocola stolt het snelst in de koelkast). Jammie!

Alle recepten van Bettina zien? Klik hier.