Bettina… bakt… b’stilla

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering....

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering. Zeker als Adjunct Bettina iets homemade meeneemt. En nu kun jij hier ook van genieten, maar je moet wel zelf de keuken in kruipen!

B’stilla

Of bastilla of pastilla. De ingrediënten wisselen net zo sterk als de schrijfwijze, maar in ieder geval heb je kip nodig en filodeeg. Een vegetarische versie zou je misschien kunnen maken met pompoen of zoete aardappel ofzo. Heb ik nog nooit geprobeerd, maar lijkt me lekker in combinatie met de overige ingrediënten. Ik ben dus dol op de keuken van het Midden-Oosten. Dat komt omdat mijn eerste kookboek dat van mijn kookgoeroe Claudia Roden was. Het heet heel toepasselijk: De keuken van het Midden-Oosten. Ze was nog zo lief om het te signeren ook. Veel van de kookboeken die ik verzamelde toen ik nog culinair redacteur was (lang geleden, lieve mensen) heb ik inmiddels weggegeven, maar deze staat nog – beduimeld – in mijn kast. I will always love you, Claudia!

Maar goed, we gaan aan de slag. Dit heb je nodig.

1 pak diepvries filodeeg1 ingevette springvorm of ovenschaal500 gram kippendijen (of pompoen/zoete aardappel)2 grote uien2 tenen knoflook2 eetlepels ras el hanout (ja, ik bedoel echt eetlepels)1 theelepel kaneel1 theelepel gemberpoederzout & peper naar smaak6 eieren1 flinke hand rozijnen1 flinke hand dadels, gehakt1 bos koriander200 gram gemalen amandelen (ik gebruik een paar eetlepels amandelmeel, want makkelijk)1 eetlepel suikergesmolten boter (ongeveer 50 gram)poedersuiker

Bereiding:

Zet de oven op 200 graden.

Laat het filodeeg ontdooien in het plastic, anders droogt het enorm uit en het is al zo’n gedoe om netjes mee te werken omdat het zo dun is. Gelukkig hoeft dit niet netjes 🙂

Snij de kip in repen en snipper de ui, bak ze aan in een grote braadpan tot ze mooi bruin zijn, knijp de knoflook erbij. Voeg ras el hanout, kaneel, gemberpoeder en wat zout & peper toe. Giet er een beker water overheen, zodat alles net onderstaat, doe rozijnen en dadels erbij en laat 10 minuutjes sudderen totdat de kip gaar is.

Hak de koriander. Roer de eieren los in een kom, haal de pan even van het vuur. Roer nu – snel, anders krijg je roerei – de eieren door het kipmengsel in de pan. Zet de pan daarna weer op het vuur en laat al roerend het ei stollen. Doe de koriander erbij.

Vermeng de eetlepel suiker met het amandelmeel of de gemalen amandelen in een bakje.

Bekleed de springvormbodem en -wanden met 4 vellen filodeeg, besmeer elk plakje steeds met een eetlepel gesmolten boter. De vellen mogen over de rand heen hangen, die vouw je er straks overheen. Strooi de helft van het amandel/suikermengsel over de bodem, dan de helft van het kip/eimengsel erin. Dan weer een paar vellen beboterd filodeeg, de rest van het amandelmengsel en de rest van het kipmengsel. Dan een paar vellen beboterd filodeeg om de bovenkant af te dekken en daarna vouw je de overhangende vellen er overheen. Nu heb je een soort taart. Eventuele overgebleven filovellen beboter je en leg je gewoon bovenop voor een extra crispy top. Nu 20 minuten in de hete oven. Voor het serveren bestrooien met poedersuiker en dan aansnijden en opeten. Meestal gaat het goed en heb je een prachtige b’stilla, soms heb je brokken en noem ik het zelf: deconstructed b’stilla. De smaak is er niet minder om. Mocht je toch iets van vitamines willen, dan kun je er een wortelsalade bij maken: rasp een paar flinke winterwortels, voeg een hand rozijnen toe, een snufje kaneel, knijp er een citroen of een sinaasappel over uit en smullen maar.

Lees ook: Bettina kookt…Mexicaanse Tomatensoep

Deconstructed b’stilla

Beeld: Bettina

Laatste nieuws