Bettina bakt… Sticky toffee dadelcake

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering....

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering. Zeker als Adjunct Bettina iets homemade meeneemt. En nu kun jij hier ook van genieten, maar je moet wel zelf de keuken in kruipen!

Sticky toffee dadelcake

Niets ontspant me meer dan het bakken van een taart. Ik hoef dan niet te improviseren, geen deadlines te halen, geen mails te beantwoorden terwijl ik ondertussen met collega’s klets, een stukje probeer te tikken en de telefoon maar blijft rinkelen… Afijn, adjunct bij Grazia zijn is héél leuk, maar ook vrij druk. Dus als mijn hoofd een beetje overloopt, dan bak ik ’s avonds een taart. Ik kom helemaal tot rust, en het eindigt met wat lekkers… Win-win-situatie! Het originele recept (ik kon het niet laten om toch wat dingen aan te passen) van deze sticky toffee dadelcake is van mijn favoriete bakboekenschrijfster Donna Hay. Als je van kokkerellen houdt, moet je echt haar recepten eens proberen.

Wat heb je nodig?

200 gram dadels, zonder pit, fijngehakt
80 ml kokend water
100 gram zachte boter
225 gram (bruine) suiker
2 eieren
1 eetlepel five spice (vijfkruidenpoeder, specerijen)
200 gram bloem
zakje bakpoederzout
60 ml melk

Voor de toffeesaus

200 gram boter
bekertje slagroom
300 gram bruine basterdsuiker
eventueel: flinke snuf zeezout

Bereidingswijze

Zet de oven op 180 graden. Giet het hete water over de dadels in een bakje en laat staan totdat het water is geabsorbeerd. Klop ondertussen de boter met de eieren licht en romig. Dat duurt een paar minuten. Voeg de eieren een voor een toe en mix goed door. Voeg bloem, five spice en bakpoeder toe, daarna de melk, het zout en de geweekte dadels. Vet een springvorm in en bedek de bodem met een laagje bakpapier om plakken te voorkomen. Schep het cakemengsel in de vorm en bak zo’n 40 minuten tot de cake gaar is (test met een prikker). Maak ondertussen de toffeesaus: boter, slagroom en basterdsuiker gaan in een pannetje op het vuur totdat de suiker is opgelost, laat dan nog 5-8 minuten pruttelen tot de saus wat dikker is geworden. Als je van salted caramel houdt (en wie houdt daar nu niet van?), voeg je nog een snuf zeezout toe. Serveer de taart met de (warme) toffeesaus.

Alle recepten van Bettina zien? Klik hier.

Laatste nieuws