Bettina bakt…… Scotch eggs

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering....

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering. Zeker als Adjunct Bettina iets homemade meeneemt. En nu kun jij hier ook van genieten, maar je moet wel zelf de keuken in kruipen!

Scotch eggs

Ik zat wat te bladeren door culi tijdschriften en -sites – het is tenslotte bijna kerstmis en ik moet nog van alles aan originele, lekkere hapjes vinden om te maken – toen mijn oog viel op dit recept. Scotch eggs: zachtgekookte eitjes ingepakt in een laagje worst, gepaneerd en gefrituurd. Hm… zo klinkt het heel vies, maar dat is het dus echt niet. Het is wel een beetje een mannensnack, die eten ‘m waarschijnlijk met een kwak mayo bij een slechte kerstfilm ofzo. Ik overweeg ze met kwarteleitjes te maken voor een kerst-snack-waardige uitvoering, zoals deze, uit de Allerhande, en dan zonder aardappelpuree en erwtjes. Maar goed. Scotch eggs, dus. Met een groene salade erbij is het bijna een verantwoorde maaltijd te noemen. En sorry, ik weet even geen vega alternatief. Misschien zijn er prima vegaworstjes op de markt die zich hiervoor lenen? Die heb ik nog nooit gegeten, dus ik weet het even niet.

Wat je nodig hebt voor 8 Scotch eggs

8 zachtgekookte eieren 800 gram verse worst (koop goede worst, dat smaakt nu eenmaal beter) snuf tijm eetlepel mosterdpoeder (of een eetlepel mosterd) versgemalen verse peper geraspte schil van 1 citroen 3 losgeklopte eieren in een diep bord 2 eetlepels bloem in een bakje paneermeel in een diep bord olie om in te frituren (plus een frituurpan, anders een grote braadpan) 1 stevig plastic zakje van 30 x 30 cm (ik gebruikte een stevig diepvrieszakje)

Bereiding

Laat de zachtgekookte eieren iets afkoelen en rol ze door de bloem. Knijp de worst uit het vel in een kom, voeg tijm, mosterd(poeder), peper en citroenschil toe en meng goed door elkaar. Verdeel het worstvlees in 8 (ongeveer) gelijke porties. Leg het plastic zakje op het aanrecht, lepel 1 worstdeel in het midden ervan, druk het plat – het moet op het oog zo groot zijn dat het rondom het ei zou passen. Leg het ei op het worstvlees en vouw het zakje met vlees om het ei. Nu is het zaak om stevig genoeg te knijpen om het ei te bedekken met een laagje worst, maar niet zo hard dat je het ei kapot knijpt. Verwijder het zakje en vorm de ‘gehaktbal’ netjes af. Rol door het geklopte ei, dan door het paneermeel en herhaal (dus nog een keer door ei en paneermeel). Leg apart en maak zo de overige 7 ballen. Frituur ze per twee in hete olie, zo’n 5 minuten. Dan zijn ze gaar vanbinnen en goudbruin van buiten. Snack ze!

Oja: die groene salade! Lekkerst is, denk ik, een beetje bittere groene sla van rucola of romaine met een vinaigrette (klop 1 el (Dijon)mosterd, snufje suiker of theelepel honing, peper, zout, 2 theelepels lekkere azijn en 6 el olijfolie goed door elkaar tot je een dikke dressing hebt).

Alle recepten van Bettina zien? Klik hier.

Laatste nieuws