slogan

Bettina bakt... Kaasuienbrood

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering. Zeker als Adjunct Bettina iets homemade meeneemt. En nu kun jij hier ook van genieten, maar je moet wel zelf de keuken in kruipen!

Kaasuienbrood

De eerste keer nadat ik een kaasuienbrood had gemaakt, reageerde mijn puberzoon blij: ‘O, was je naar de Jumbo?’ Lekker dan. Dit brood ziet er dus precies hetzelfde uit – en smaakt minstens zo lekker - als dat je bij de bakker of de buurtsuper haalt. Alleen weet je zeker dat er niemand per ongeluk op heeft geniest. Brood is niet per se veel werk, maar een keukenmachine is wel fijn. Anders zul je spierballen moeten kweken, want brooddeeg moet je nou eenmaal goed kneden. Maar dan heb je wél iets heel lekkers op tafel. En het ruikt… mmmm… niets lekkerders dan vers brood!

Benodigdheden voor 2 broden

500 gram bloem*
 60 gr boter
 1 zakje droge gist of een blokje verse gist
 1 tl honing
 270 ml water
 flinke snuf zout
 4 grote uien, in dunne (halve) ringen gesneden
 zakje belegen geraspte kaas
 zwarte peper uit de molen
 1 bekertje crème fraîche

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe bloem, boter, honing, gist, water en zout in de keukenmachine en kneed in zo’n 10 minuten tot een soepel deeg. Geen keukenmachine? Dan kneed je het met de hand en heb je zo’n 20 minuten nodig. Laat afgedekt in een kom een half uurtje rijzen op een warme plek. Ik zag laatst op tv iemand een stoel voor de oven zetten met de kom erop, ik zet de kom op mijn fornuis, dat warm wordt als de oven aanstaat. Na een half uur – of wat langer, als je toevallig zat te Netflixen - is het deeg flink gerezen. Kneed het nog eens door en verdeel in twee porties, die je met behulp van een deegroller of wijnfles uitrolt tot een centimeter dikke ovaal. Smeer de bovenkant in met een flinke eetlepel van de crème fraîche, verdeel de uien en de kaas erover en maal er flink zwarte peper overheen. Dan 25 minuten in de oven en klaar is je kaasuienbrood.

Lekker bij een van de soepen die ik de afgelopen weken maakte. Zoals deze wintersoep, deze minestronesoep, deze Mexicaanse tomatensoep, of deze pompoensoep

*Ben je echt in een luie bui, dan haal je gewoon een pak witbroodmix die je bereidt volgens de aanwijzing op de verpakking. Daarna de crème fraîche, uien, kaas en peper er overheen en echt niemand die proeft dat je hebt gecheat ☺

Alle recepten van Bettina zien? Klik hier.