slogan

Douchen: Zo doe je het goed

Je wist misschien niet dat je 'verkeerd' kon douchen... Maar da's niet waar. Als je het niet goed aanpakt, kan het schadelijk zijn voor je huid. Lees en leer!

Te heet & te vaak

Hoe koud het buiten ook is: houd je douchegedrag binnen de perken. Warm water doet een winterhuid namelijk weinig goeds. Twee keer per dag douchen, zoals inmiddels voor velen de standaard is geworden, is dermatologen dan ook een doorn in het oog. Het kan je lichaamshuid extreem uitdrogen en daardoor kun je op den duur zelfs chronische huidziekten krijgen zoals eczeem. 

Zet de douche daarom het liefst op de lauwwarme stand en sta er niet langer dan vijf tot tien minuten onder. Tijdens het douchen verdwijnt sowieso het natuurlijke laagje vet van je huid, waardoor huideigen vocht makkelijker vervliegt: terugvetten met een olie, liefst al tijdens het douchen, is dus geen slecht idee. 

Als je huid sowieso al snel de neiging heeft droog, gevoelig of rood te worden tijdens het douchen, is dat zeker een teken dat ze al ‘overbelast’ is. Gebruik dan liever een parfumvrije, milde douchecrème.

Beeld: iStock