Zwanenlunch: Bierbrood

Al een jaar lang komt er bijna elke dag een zwaan op bezoek. Soms komt hij ontbijten lunchen en avondeten, andere dagen...

Al een jaar lang komt er bijna elke dag een zwaan op bezoek. Soms komt hij ontbijten lunchen en avondeten, andere dagen zie ik hem alleen tijdens de lunch. In de winter heb ik hem een tijdje moeten missen omdat door het ijs onze boot onbereikbaar was over het water. Zodra de dooi had ingezet had Lavanti de weg naar de boot snel teruggevonden, deze keer met vriendin.

Lavanti heb ik hem genoemd, een naam die alleen iemand met gebrekkige kennis van de Hebreeuwse taal kan bedenken volgens mijn vriend. Lavan betekent wit en de uitgang ti wilt zeggen, van mij; dus witje van mij of mijn witje; in het Hebreeuws klinkt het dus iets mooier.

Aan het begin van de lente werden de bezoekjes iets minder frequent en zagen we zijn vriendin helemaal niet meer. Zouden ze een nest aan het bouwen zijn? Dacht ik. Ik bleef hem voeren elke keer als hij onder het raam verscheen in de hoop dat hij zijn kroost aan me voor zou komen voorstellen.

Vandaag hoorde ik hem weer opgewonden roepen onder het keukenraam, daar waren ze dan. De hele familie zwaan: papa mama en wel 8 kleine zwaantjes! Omdat ik geen oud brood meer had en zo blij was met de ontmoeting hebben ze een half bierbrood opgegeten.

Het is een simpel receptje waarmee je in een uurtje tijd en een handomdraai vers brood hebt.

Basisrecept Bierbrood

1 flesje bier, 30cl
180 gram tarwemeel
180 gram witmeel
1 el bakpoeder
1 tl zout
10cl water (als het beslag te dik is)
Olie om in te vetten

Verwarm de oven voor op 190C. Vet een bakvorm in en bestuif de vorm met bloem.
Mix alle ingredienten in een kom tot alles net vermengd is. Het lijkt nu op een cakebeslag.
Giet het beslag in de cakevorm en bak het brood in de oven, ca. 50 minuten.
Laat het brood afkoelen op een rekje.

Variaties:
Donker biertje plus zaden en noten.
Licht biertje zoals een lentebokje plus kruiden zoals oregano of tijm.

Laatste nieuws