Flammkuchen

Vlam in de pan, olie op het vuur, in de pan hakken, mes op de keel......Zeker geen ongevaarlijk plek, de keuken. Deze Fl...

Vlam in de pan, olie op het vuur, in de pan hakken, mes op de keel……Zeker geen ongevaarlijk plek, de keuken.

Deze Flammkuchen vormt in ieder geval geen bedreiging. Vroeger bakte men deze dunne Elzasser pizza, met uien, spek en crème fraîche op kolen. Het druipende vet uit het spek zorgden voor de nodige vlammen in de keuken. Vandaar zijn naam.

Behalve de klassieke variant zie je tegenwoordig nog veel andere variante op de kaart. Zoals met tomatensaus, spinazie, mozzarella en knoflook. Of met crème fraîche, asperges en rauwe ham. Ook lekker is de variant met zachte geitenkaas, vijgen en gekarameliseerde rode uien. Maar mijn favoriet is toch wel de zoete Flammkuchen, met appel of peer en kaneelroom.

Voor de bodem kun je kiezen voor bladerdeeg, een kant-en-klare pizzabodem of volgens authentiek recept. Met meel, olie en gist. Per persoon reken je één hele Flammkuchen, warm geserveerd op een houten plank en met een lekker glas witte wijn. Guten Appetit!


Ingrediënten:
190 g water
15 g olijfolie
1 zakje droge gist
5 g zout
325 g meel

8 el crème fraîche
2 middelgrote zoete uien, gesneden in dunne ringen
150 g spekreepjes
versgemalen peper

Bereiden:
Meel, gist, zout, water en olie goed mengen. Kneed het deeg in een mengkom gedurende 5-10 min. Laat het deeg vervolgens 45 min. rusten onder een vochtige theedoek. Verwarm de oven voor op 240°C. Bekleed een bakblik met bakpapier. Rol het deeg met een deegroller heel dun uit op het bakpapier. Verdeel de crème fraîche over de deegbodem en bestrooi met versgemalen peper. Daarop de uien en de spekreepjes verdelen. Bak de Flammkuchen gedurende 15 min. knapperig bruin.

Tip: kies voor kwark i.p.v. crème fraîche als je een minder vette variant wil.

Laatste nieuws