Doptijd

Onder mijn raam staat een boom, op de weg naar het volgende dorp staan her en der kraampjes: verse walnoten zijn er weer...

Onder mijn raam staat een boom, op de weg naar het volgende dorp staan her en der kraampjes: verse walnoten zijn er weer in overvloed. Versgedopt zijn ze nog nat maar wel lekker, vind ik. Je kunt ze ook laten drogen, dan hebben ze een intensere smaak en doppen ze bovendien beter. Geroosterd gaan ze over kwark met wat honing. In salades met geitenkaas en rucola. En uiteraard bak ik met de walnoten. Probeer deze notenkoek, lekker met een dot lichtgezoete room.

Notenkoek

125 g zachte roomboter + extra voor invetten
100 g suiker
1 zakje vanillesuiker
150 g bloem, gezeefd
75 g gedopte walnoten, grof gehakt
2 el abrikozenjam
– extra nodig: springvorm van 20 cm ø, bakpapier, mixer met deeghaken

1 Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Bekleed de bodem van de vorm met een vel bakpapier en sluit de vorm. Vet de rand in met een beetje boter.
2 Kneed van de boter, de suikers, de bloem en een snuf zout een samenhangend deeg. Druk het deeg uit op de bodem van de springvorm. Bestrooi met de walnoten en druk ze licht aan.
3 Bak de koek in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar.
4 Verwarm in een steelpan of in de magnetron de abrikozenjam met 1 eetlepel water. Strijk de vloeibare jam over de warme koek. Laat de notenkoek afkoelen en snijd in mooie punten.

Laatste nieuws