Wat doet jarenlang pilgebruik met je?

Slik jij ook iedere dag braaf de pil? Je bent vast niet de enige, want vrouwen gebruiken de pil doorgaans voor verschill...

Slik jij ook iedere dag braaf de pil? Je bent vast niet de enige, want vrouwen gebruiken de pil doorgaans voor verschillende redenen: om hormonale acne onder controle te houden en pijnlijke en langdurige menstruatie te verhelpen, bijvoorbeeld. Én het is wereldwijd het populairste anticonceptiemiddel. Maar, heb je je ooit afgevraagd of er een moment aanbreekt waarop je de hormonale anticonceptie moet afbouwen? Want neemt langdurig pilgebruik eigenlijk risico’s met zich mee?

Risico

“Met de auto of de fiets op straat rijden, houd voor je gezondheid veel meer risico in dan de pil nemen. Het aantal hormonen dat je binnenkrijgt als je hormonale anticonceptie neemt, is immers relatief. Als je bijvoorbeeld 20 jaar geen pil neemt en je bent seksueel actief, word je gemiddeld vier keer (ongepland) zwanger. En eigenlijk is die impact veel zwaarder: een zwangerschap gaat gepaard met een veel grotere productie aan hormonen dan de pilinname, en een zwangerschap vergt ook veel van je lichaam”, legt Dr. Mireille Merckx uit, pediatrisch gynaecologe en gespecialiseerd in anticonceptie. “Hoewel bepaalde stoffen in de hormonale anticonceptie synthetisch zijn, wordt er de laatste jaren veel meer onderzoek gedaan naar natuurlijke stoffen. En je komt elke dag met lichaamsvreemde stoffen en “xeno”hormonen in contact komt die veel schadelijker zijn dan die in de pil. Als je bijvoorbeeld een weekje je huis schildert, of groenten eet met restjes pesticiden erop.” 



En natuurlijke hormonen dan?

Volgens Dr. Merckx mag je er absoluut niet vanuit gaan dat natuurlijke hormonen beter voor je zijn en onschadelijk zijn. “Een overproductie van oestrogeen bijvoorbeeld geeft je een hogere kans op baarmoederkanker, ook al is dat lichaamseigen. De pil helpt je in dat geval om je hormoonspiegel in balans te houden. Ongezond kan je dat niet noemen.” 



Dr. Merckx benadrukt wel dat de pil op een veilige manier gebruikt moet worden. Dit betekent dat ze voorgeschreven moeten worden door je huisarts die je de juiste dosering zal geven. Als dat het geval is, ziet ze geen enkel probleem. “Je mag de pil probleemloos 25 à 30 jaar aan een stuk doornemen, het biedt een enorme waaier aan voordelen en is erg gemakkelijk.” Maar je lichaam kan je verschillende signalen geven die éigenlijk zeggen dat het beter is om testoppen met het nemen van het kleine pilletje of voor een andere te kiezen. Lees daarom ook: 9 Signalen dat je beter kunt stoppen met de pil

Bron: HLN, Gezondheidsnet

Laatste nieuws