Volgens de wetenschap is er maar één oogkleur

Hoewel we eigenlijk niks te zeggen hebben over de kleur van onze ogen, droomt elk meisje er soms toch van om een andere...

Hoewel we eigenlijk niks te zeggen hebben over de kleur van onze ogen, droomt elk meisje er soms toch van om een andere oogkleur te hebben. Vaak worden blauwe of groene ogen toch wel als favoriet gezien, maar volgens de wetenschap heeft iedereen gewoon dezelfde kleur ogen.

Bruine ogen

Volgens professor Gary Heiting zou dit alles te maken hebben met melanine, wat de kleur van onze huid, haren en ogen bepaald. “Iedereen heeft melanine in de iris, en de hoeveelheid bepaalt welke kleur ogen we hebben”. De professor vertelt aan CNN dat er echter maar één echte kleur van melanine is: bruin.

Zomer

Zo zou de hoeveelheid melanocyten en licht een grote rol spelen wat betreft je oogkleur. “Hoe meer melanocyten (hele kleine huidcellen) je iris bevat, hoe donkerder je oogkleur. Al speelt licht natuurlijk ook een rol”. Zo zouden mensen met bruine ogen meer melanine hebben en mensen met ‘blauwe’ of ‘groene’ ogen weer net wat minder. Hierdoor hebben we in de zomer vaak wat donkerdere ogen dan normaal, aangezien de ogen bij veel licht bruiner worden.

Baby’s

Maar hoe zit het dan met baby’s? Over het algemeen worden die namelijk met ‘blauwe’ ogen geboren. “Bij baby’s wordt vaak pas na de geboorte extra melanine aangemaakt. Niet alleen hun ogen worden dus donkerder, ook de huid krijgt vaak ook pas later een klein tintje”. Weet je dat ook weer!

Lees ook: Ogen van deze vrouw vergiftigd door plant

Bron: HLN.be Beeld: Istock

Laatste nieuws