Recept: Salade met kreeft van Margo Reuten

Elke week deelt een BN'er haar eetdagboek in Grazia. Hierbij deelt ze haar favoriete recept, zodat ook jij als keukenpri...

Elke week deelt een BN’er haar eetdagboek in Grazia. Hierbij deelt ze haar favoriete recept, zodat ook jij als keukenprinses aan de slag kunt. Deze week; de salade met kreeft, gegrilde watermeloen, aardappel en bleekselderij van de enige vrouwelijke chefkok met twee Michelinsterren in ons land, Margo Reuten.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de gemarineerde kreeft:

  • 2 kreeften (schoongemaakt en in stukken)
  • 1 citroen
  • 3 cm verse gember (fijn geraspt)
  • (eventueel) 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout
  • Peper

Voor de gegrilde watermeloen:

  • 1 kleine watermeloen
  • 1 el fijngehakte
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • Zout
  • Peper

Salade met aardappel en bleekselderij:

  • ½ kg aardappels (vastkokend)
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 beker zure room (125 ml)
  • ½ citroen (uitgeperst)
  • 2 sjalotjes (gesnipperd)
  • 1 bakje bieslook (25 g)

Overige ingrediënten en keukenspullen:

  • 1 komkommer
  • 1 klein bosje radijsjes
  • Grill(pan)

Bereiding

De gemarineerde kreeft

Pak een grote kom, knijp het sap uit de citroen en rasp de schil. Meng vervolgens de citroenrasp en het sap met de olijfolie, fijngesneden rode peper (indien je van pittig houdt), fijn geraspte gember, uitgeperste knoflook en wat zout en peper. Leg de stukken kreeft in de marinade en laat het ongeveer een uur intrekken. Verwarm de grill en rooster de kreeft ongeveer 5 minuten per kant. De kreeft is gaar wanneer het vlees wit is en stevig aanvoelt.

Salade met aardappel en bleekselderij

Terwijl de kreeft in de marinade ligt, zet je een pan met water op het vuur. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Voeg wat zout toe aan het water, kook de aardappelblokjes gaar en giet af. Was vervolgens de bleekselderij en snijd deze in kleine boogjes. Pak een kom en meng de zure room, het citroensap, de sjalotjes en de bieslook. Breng dit op smaak met wat zout en peper en schep het vervolgens door de warme aardappelblokjes en voeg ook de bleekselderij toe.

De gegrilde watermeloen

Snijd de watermeloen in blokjes en probeer met een vork zo veel mogelijk pitten te verwijderen. Bestrijk de meloen met de olijfolie en sprenkel er wat peper en zout over. Grill de watermeloenblokjes 5 minuten per kant. Het is de bedoeling dat het vruchtvlees licht gekarameliseerd en uitgedroogd is.

Overige bereiding

Snijd vervolgens de komkommer is kleine stukjes en de radijsjes in dunne schijfjes. Voor het opdienen schep je eerst wat van de aardappel- en bleekselderij salade op het bord. Vervolgens leg je de gegrilde watermeloen, kreeft, komkommer en radijs boven op het mengsel. Je kan de salade nog afmaken met wat bieslook of rucola.

Laatste nieuws