Real life: ‘Ik ben verslaafd aan het eten van zeep’

Op een slechte dag gingen er vier stukken zeep doorheen. In een jaar tijd at ze bijna 1500 stukken op. Irayda (33) lijdt...

Op een slechte dag gingen er vier stukken zeep doorheen. In een jaar tijd at ze bijna 1500 stukken op. Irayda (33) lijdt aan pica en raakte daardoor verslaafd aan het eten van crèmezeep.

Heerlijke smaak

“Het begon zo’n zes jaar geleden toen ik zwanger was van mijn zoon Marvin. Ik was een maand of vier onderweg en had een niet te stillen honger ontwikkeld voor alles wat zoet was: chocola, marshmallows, schuimpjes. Mijn vriend Elroy werd gek van alle leeggegeten verpakkingen die ik om me heen verzamelde. Hij zag me kilo’s aankomen en maakte zich zorgen dat ik als een tientonner uit mijn zwangerschap zou komen. Dus maande hij me tot het bannen van suiker. Ik probeerde te minderen en haalde geen zoetigheid en snoep meer in huis. Maar de trek bleef. Af en toe zette ik gewoon een pak hagelslag aan mijn mond of nam een hap suiker. En op een ochtend, net nadat ik mijn handen in had gezeept met een stuk babyzeep, werd mijn mond naar de schuimbellen op mijn handen toe getrokken. Ik likte met mijn tong een bel af en was verrast door de heerlijke smaak: zout en zoet tegelijk. Enthousiast nam ik nog een lik en ging door tot mijn handen helemaal zeepvrij waren.”

Niet vreemd

“Dat zeep zo lekker smaakte en blijkbaar eetbaar was, verraste me wel, maar helemaal vreemd vond ik het ook weer niet. Ik ben altijd al enorm dol op de geur van Zwitsal-zeep geweest. Tot mijn twintigste waste ik mijn haar nog met Zwitsal. Ik ben pas gestopt toen de kapper me aanraadde geen babyshampoo meer te gebruiken, omdat het mijn haar niet schoon genoeg maakte. Ik nam toen mijn toevlucht tot het speciale babyparfum van het merk. Ik sprayde er dagelijks mijn hele lijf en linnenkast mee in.”

Voordeelpak

“Toch had ik niet eerder aan de zeep gelikt. Maar vanaf het moment dat ik de smaak had geproefd, was ik om. De smaak, maar ook de structuur op mijn tong, ik wilde er méér van. Voorzichtig beet ik die ochtend een stukje van de zeep af, het knarste tussen mijn tanden, maar smolt als chocola. Met een vijl sneed ik er nog een brok af en voor ik het wist, had ik het hele stuk op. Ik was direct verslaafd en ging daarom diezelfde dag nog naar de drogist. Ik haalde een voordeelpak waar vier stukken in zaten en die verstopte ik in de babycommode.”

“Elke dag hakte ik er met een mes steeds kleine stukjes af env oor ik het wist had ik een heel stuk à negentig gram opgegeten. Binnen een week was de rest op. Omdat ik het wel bijzonder vond dat ik zeep zo lekker vond en me er ook wel een beetje voor schaamde, wilde ik weten of ik de enige was. Maar toen ik googelde, las ik dat er veel meer vrouwen zijn die tijdens hun zwangerschap vreemde en ongebruikelijke dingen eten. Daarom was ik gerustgesteld en bleef ik mijn hele zwangerschap door zeep eten.”

Geheim

“Uiteraard hield ik dit allemaal verborgen voor mijn omgeving. Ik had geen zin in commentaar van mijn vriend of moeder. Ik wist dat ze het zouden afkeuren of bang zouden worden dat ik de baby ermee zou schaden. Maar dat leek me geen gevaar. Ik nam aan dat de zeep volkomen veilig was, baby’s en kinderen nemen immers ook weleens een hapje zeep of drinken hun badwater, het zou vast niet giftig zijn en dus hield ik het voor mezelf. Dat lukte vrij aardig. Er was niemand die het gek vond dat een zwangere vrouw babyzeep kwam kopen. Wel zorgde ik ervoor dat ik de drogisterijen een beetje afwisselde.”

Verslavend

“Nadat mijn zoon Marvin was geboren, verdween mijn trek in zeep spontaan. Twee jaar taalde ik er niet naar en gebruikte ik zeep waarvoor het bedoeld was: om mij en mijn kind te wassen. Maar vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was van Brandon, kwam mijn zucht bijna automatisch terug. En deze keer verdween het niet meer. Die zeep blijkt net zo verslavend als de sigaretten die ik vroeger rookte. Net als bij nicotine had ik steeds meer nodig om te voldoen aan mijn behoefte, en de tijden tussen het eten ervan werden korter. Zo zat ik op een gegeven moment op vier stukken per dag. Ja víer! Zeker als ik gestresst was, at ik op een dag meer zeep dan voedsel.”

Het hele verhaal lees je in de nieuwe Grazia of voor €0,49 HIER op Blendle.

Laatste nieuws