Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Natascha Kampusch komt met openhartig interview

De Oostenrijkse Natascha Kampusch werd als 10-jarig meisje ontvoerd op 2 maart 1998 en meer dan acht jaar gevangen gehou...

Natascha Kampusch komt met openhartig interview

De Oostenrijkse Natascha Kampusch werd als 10-jarig meisje ontvoerd op 2 maart 1998 en meer dan acht jaar gevangen gehouden in de kelder van het huis van haar ontvoerder Wolfgang Priklopil. Op 23 augustus 2006 wist de toen 18-jarige te ontsnappen. De 'vrije wereld' was voor Kampusch bepaald niet het paradijs waar ze al die jaren naar uitkeek. Haar emoties kwamenhelemaal verkeerd over en in de jaren die volgden, werd ze in plaats van slachtoffer steeds vaker als medeplichtige en leugenares afgeschilderd.

Vrijheid

Met haar nieuwe boek Tien jaar vrijheid hoopt Natascha die donkere periode uit haar leven voorgoed af te sluiten en richt ze zich volledig op de toekomst. "Ik wil dat de mensen die mij destijds niet begrepen laten zien hoe ik de afgelopen tien jaar heb ervaren. Door de media en de valse beschuldigingen is er een beeld ontstaan dat totaal niet strookt met wie ik ben. Met dit boek wil ik de persoon laten zien die ik echt ben. Het is een afscheid. Voor mij is de tijd rijp om een nieuwe weg in te slaan", vertelt de 28-jarige in een nieuw interview met Marie Claire Nederland.



Is er een positieve les die je geleerd hebt van alle ellende?

"Als je gelooft dat je een overlever bent, helpt dat vertrouwen je door alle obstakels heen. Carpe diem is mijn levensmotto. Er is altijd een weg en altijd een oplossing. Elke dag in vrijheid leven is een geschenk dat ik met vreugde en dankbaarheid probeer te ervaren, maar ook met moed en ondernemingslust. Vrijheid is vluchtig, het zit ook in je daden. Je moet zelf opstaan en je vrijheid benutten."



Het klinkt alsof je enorm maatschappelijk betrokken bent. Klopt dat?

"Toen ik mezelf had bevrijd, was het direct duidelijk dat ik iets voor andere mensen wilde doen om mijn leven zin te geven. Als je uit eigen ervaring weet hoe slecht een mens het kan hebben, moet je andere mensen helpen. In Sri Lanka heb ik een ziekenhuis voor moeders en kinderen opgezet. Ik vind het heel belangrijk om iets voor vrouwen te doen. Niet voor mannen."



Hoe zie je je toekomst?

"Ik wil psychologie studeren en mezelf verder ontwikkelen, zodat ik waardevol ben voor de maatschappij. Zelfhulpboeken schrijven en misschien weer een praatprogramma maken op televisie. Het moet wel een programma zijn met diepgang. Ik wil een zo compleet mogelijk leven leiden en de kostbare tijd die me nog rest, zorgvuldig besteden. Hoe belangrijk dat is, weet ik niet alleen door de jaren dat ik gevangen was, maar vooral door de jaren daarna. Je leeft maar een keer en dit is mijn leven."

Lees ook: Overlevende vliegramp Colombia: 'Piloot zei niks'



Bekijk hieronder het huis en de kelder waar Natascha al die tijd gevangen werd gehouden.

Bron: Marie Claire NL, Beeld: Getty, Hollandse Hoogte