Het serieuze aftellen naar kerstmis is begonnen, maar zit jij nog met je handen in het haar over het kerstdiner? Grazia vroeg Kim Lenders, schrijfster van Eivissa Food, naar haar favoriete kerstrecepten en tips & tricks in de keuken.
Tips & tricks
Ingrediënten. “Of je wel of niet een ster in de keuken bent, als je zorgt voor de beste ingrediënten is het halve werk al gedaan. Mooie, verse groenten, kruiden vis of vlees zijn de basis van ieder geslaagd gerecht en hebben daarna vaak heel weinig meer nodig.”
Voorbereiding. De hele avond zwetend achter de pannen is voor niemand leuk. Doe jezelf en je gasten daarom een plezier en kies gerechten die op de avond zelf nog maar heel weinig werk nodig hebben en bereid alles zo veel mogelijk lekker op je gemak voor.”
Bij de borrel…
“Omdat er zoveel eten voorbij komt tijdens de feestdagen, probeer ik zoveel mogelijke lekkere, maar lichte gerechten te serveren. Verse zalm met Japanse sesamsaus is een van mijn favorieten om te serveren bij de borrel. Het is gezond, licht verteerbaar, simpel te maken en buitengewoon lekker.”
Koop een mooi stuk verse zalm en laat dit schoonmaken bij de visboer. Snijd de zalm vlak voor je het wilt opdienen in kleine vierkante stukjes en verdeel ze over een schaal. Serveer daarnaast in een klein schaaltje Japanse Kewpie dressing om te dippen. “Dit is gemaakt van geroosterde sesam en geeft waanzinnige smaak. Geweldige aftrap voor een geslaagd diner.”
Vooraf
“Dit is een recept voor Salteado de setas, oftewel gebakken paddenstoelen komt uit mijn boek Eivissa Food en zeer geliefd bij mijn vrienden en familie.”
Voor 4 personen
800 gr paddenstoelenmix (bijv. shiitake, cantharel, eekhoorntjesbrood)
25 gr boter
2 el zonnebloemolie
2 fijngehakte tenen knoflook
2 fijngesneden sjalotjes
2 bosuitjes in kleine ringetjes
1/2 bosje fijngehakte peterselie
Een paar fijngehakte steeltjes bieslook
4 eieren
2 el extra vergine olijfolie
Snijd de paddenstoelen in gelijke stukjes. Doe de boter samen met de zonnebloemolie in de pan. Zet het vuur hoog, laat de boter maar zorg dat hij niet aanbrandt. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze rondom. Voeg de knoflook, sjalot, bosui, en de helft van de peterselie toe en bestrooi met wat zout en peper. Zet het vuur uit en schep goed door.
Verdeel het paddenstoelenmengsel over 4 kleine kommen of vormpjes en druk aan met een lepel. Keer de kommetjes om met behulp van een bord, zodat er mooie gladde paddenstoelentorentjes verschijnen. Splits de eieren een voor een en leg de dooiers voorzichtig op de paddenstoelen. Bestrooi met de bieslook en overgehouden peterselie en besprenkel met wat olijfolie.
Hoofdgerecht
“Ik houd van een traditionele kalkoen met kerst. Als wij gaan skiën tijdens de feestdagen, nemen we er zelfs een mee van een goede slager uit Amsterdam. Dit is een mooi recept voor een gevulde kalkoen met kalfsgehakt, paddestoelen en truffel.”
Voor 8 personen
4 eieren
1 truffel
100 gr. boter
300 gr. paddestoelen
2 el. verse tijm
2 el. verse gehakte peterselie
4.5 kg. kalkoen
1.5 kg. kalfsgehakt
Zout en peper
Beeld: Eivissa Food / Pinterest