‘Ja, van sommige voedingsmiddelen krijg je meer boezem’

Droom je ook van een cupmaat meer? Maak dan maar vast een boodschappenlijstje, want uit onderzoek blijkt dat je van somm...

Droom je ook van een cupmaat meer? Maak dan maar vast een boodschappenlijstje, want uit onderzoek blijkt dat je van sommige voedingsmiddelen inderdaad een vollere boezem krijgt. Bonnie van den Heuvel blogt voor de website Motherboard en ging met een pak sojamelk (waar je grotere borsten van schijnt te krijgen) onder haar arm op zoek naar de waarheid. Ze kwam tot de volgende conclusie toen ze de hulp inschakelde van hormoonexpert, lifestyle- en fitnesscoach Ralph Moorman.

Lesje biologie

Allereerst moet je weten dat alles draait om de zogenaamde fyto-oestrogenen, het plantaardige zusje van hormoon oestrogeen (de vrouwelijke hormonen die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken). Bonnie loopt naar eigen zeggen door dit ‘zusje’ een aantal cupmaten achter. Want door inname van fyto-oestrogenen schijn je meer borst te krijgen. Maar is dat echt zo?
Moorman legt uit dat het echt te maken heeft met je oestrogenen. Je merkt met name wanneer oestrogeen-levels laag zijn, dat de fyto-oestrogenen inderdaad bij kunnen dragen aan het oestrogeneneffect. Bij deze mensen zou het innemen van fyto-oestrogeen-rijke voedingsmiddelen dus inderdaad kunnen bijdragen aan borstgroei.

Boodschappenlijstje

Moorman vertelt verder dat er grofweg drie soorten fyto-oestrogenen zijn: isoflavonen (o.a. in soja, hop),
coumestanen (o.a. in erwten, bonen) en lignanen (lijnzaad, sesamzaad, broccoli). Volgens Ralph hebben de zogenaamde isoflavonen een sterke oestrogene werking. Dat wordt bier drinken dus…Maar legt hij uit. Het werkt niet bij iedereen. De isoflavonen zijn namelijk pas werkzaam nadat ze in de darmen worden omgezet tot oestrogeen. Er zijn vrouwen bij wie de darmbacterieën niet goed zijn werk doen waardoor de werking van het fyto-oestrogeen dus ook minder effectief is.

Pas op

De hoormoonexpert legt ook uit dat je niet meteen een dieet moet samenstellen dat veel isoflavonen bevatten, want dat is lang niet altijd goed. “Het nadeel is dat heel veel van de voedingsmiddelen natuurlijk ook een andere werking hebben. Bij hop – in bier – is dat alcohol en overmatige inname van soja kan een negatief effect hebben op je schildklier. Bovendien kun je ook nog te maken krijgen met allergie.”

Testen

Het beste is volgens hem om supplementen te gebruiken. “Deze hebben namelijk niet de bijwerkingen van bovengenoemde voedingsmiddelen. Het is gewoon een kwestie van zoveel mogelijk proberen, dan weet je wat voor jou het beste werkt.”

Beeld: Sanoma

Laatste nieuws