Hoe veilig is het om zonnebrandcrème van vorig jaar te gebruiken?

De temperaturen stijgen en het zonnetje laat zich, na lang wachten, eindelijk weer zien. Als het zonnetje dan eindelijk...

De temperaturen stijgen en het zonnetje laat zich, na lang wachten, eindelijk weer zien. Als het zonnetje dan eindelijk schijnt, vergeten veel mensen zich in te smeren met het beschermende goedje. Want een lekker kleurtje krijgen, dat is wat we willen! En als je je dan wél braaf insmeert bestaat er een grote kans dat je grijpt naar die halfvolle fles zonnebrandcrème, die je al tijden in de kast hebt liggen. Maar, hoe verstandig is dat nou eigenlijk? Hoe zit het precies met die houdbaarheidsdatum?

Houdbaarheidsdatum

Een veel voorkomende vraag is hoe lang je zonnebrandcrème kunt bewaren, maar wat betreft de houdbaarheidsdatum zijn de meningen verdeeld. Huidarts Dr. Chris Flower vertelt het volgende aan de Daily Mail: “Heel simpel en ook voor de hand liggend: achterop de verpakkingen staat altijd een houdbaarheidsdatum die aangeeft hoe lang het product nog houdbaar is NA opening. Deze houdbaarheidsdatum bestaat met een reden, want ze geven aan tot wanneer het product een goede substantie en werking heeft. Zodra het over datum is, wordt het product gescheiden en valt het als het ware uit elkaar. De crème wordt dan vaak troebel of zelfs waterig. Dat vermindert dan de beschermingsfactor. Dit is ook het geval als de fles warm wordt.” Hij raadt daarom aan om geen zonnebrandcrème te gebruiken na de aanbevolen houdbaarheidsdatum na opening. Het is echter geen totale ramp als je dat toch doet. Maar, let wel (en wees vooral gewaarschuwd): het product is dus minder beschermend!

Bron: Daily Mail, Beeld: iStock

Laatste nieuws