Gaat je batterij écht sneller kapot door hem vaak op te laden?

"Je moet je telefoon niet te vaak opladen en al helemaal niet als hij nog niet helemaal leeg is, want dat is slecht voor...

“Je moet je telefoon niet te vaak opladen en al helemaal niet als hij nog niet helemaal leeg is, want dat is slecht voor je batterij”, wie kent die uitspraak niet. Echter, volgens technologie-expert Jesse Hollington is het meer fabel dan feit.
“Je batterij opladen als ‘ie nog niet helemaal leeg is, schaadt je telefoon niet”, beweert hij. Integendeel zelfs.

Batterijduur

“Al is je telefoon voor 90 procent opgeladen, kan het geen kwaad om nog bij te laden”, stelt IT-consultant en auteur Hollington. “Je kan een iPhone of een ander elektrisch apparaat niet ‘overladen’. Dat komt omdat toestellen met een batterij van het type Lithium Ion of Lithium Polymer, een ingebouwd circuit hebben dat meteen afslaat wanneer de batterij volledig opgeladen is. Hoe lang je je iPhone aan de stekker laat liggen, maakt dus niet uit. De stroom wordt automatisch uitgeschakeld als je toestel 100% haalt”, vervolgt hij.

Slimme batterijen

Hij noemt de batterijen daarom ‘slimme batterijen’ en merken als Apple en Samsung maken daar volop gebruik van. Hollington claimt ook dat het schadelijker is voor je batterij om ze helemaal leeg te laten gaan, voor je ze weer oplaadt. Ze hebben namelijk een vast aantal oplaadbeurten voor ze kapot gaan, bij Apple ligt het limiet bijvoorbeeld op 500 volledige oplaadbeurten. Als je je telefoon, die nog 90% van zijn batterij over heeft, op de stroom aansluit, verbruik je echter geen volledige oplaadbeurt, maar slechts 10%. “De levensduur van je batterij heeft dus vooral te maken met hoe vaak je je smartphone volledig herlaadt”, verklaart Hollington.

Enne ben je benieuwd hoe je oplader langer meegaat? Dat lees je HIER.

Bron: HLN.be, Beeld: Sanoma Beeldbank

Laatste nieuws