Dit is waarom je tanden vreemd aanvoelen na het eten van spinazie

Geniet jij ook altijd van een bordje spinazie à la crème (met vissticks, aardappels en een eitje)? Maar wil je na het et...

Geniet jij ook altijd van een bordje spinazie à la crème (met vissticks, aardappels en een eitje)? Maar wil je na het eten ook meteen in de weer met je tandenborstel omdat er zo’n vervelend laagje op je tanden zit? You’re not the only one. Hoe komt dat nou eigenlijk?

Spinazie

Oxaalzuur is de boosdoener en laat spinazie daar nou rijk aan zijn. De stof komt ook voor in andere groenten en vruchten, maar in mindere mate. Tandartsen leggen uit dat het irritante laagje na het binnenkrijgen van het oxaalzuur een gevolg is van de combinatie met calcium in je speeksel. Daardoor ontstaan namelijk kristalletjes van calciumoxalaat, die zich op de tanden hechten.

Spinazie à la crème

Experts stellen dat het oxaalzuur de ijzeropname door het lichaam zou kunnen verhinderen. Wat je daaraan kunt doen is de gekookte spinazie besprenkelen met vers citroensap. Je hebt er overigens ook veel minder last van als je de spinazie rauw eet (yay for salads!), maar ben je fan van spinazie à la crème dan is de kans juist groter dat je er last van hebt. Wanneer je spinazie kookt met calciumrijke voedingsproducten, wordt het het spinazie-effect alleen maar erger.

Lees ook: Dít is waarom iedereen nu uien in de magnetron doet

Bron: Bustle, Beeld: iStockphoto

Laatste nieuws