De documentaire ‘Emma Wil Leven’ houdt Nederland in de ban

Gisteravond zond BNN de documentaire Emma Wil Leven uit, waarbij de toen nog 18-jarige Emma de strijd tegen anorexi...

Gisteravond zond BNN de documentaire Emma Wil Leven uit, waarbij de toen nog 18-jarige Emma de strijd tegen anorexia op video heeft vast gelegd. Emma’s ouders, twee vriendinnen en behandelaars speelden een grote rol in de documentaire en het maakte dan ook diepe indruk.

Inspiratie

Voor de documentaire werd uitgezonden, praatte presentatrice Sophie Hilbrand samen met haar ouders over de achterliggende gedachte. Volgens haar moeder wilde Emma andere meisjes graag inspireren, door mee te geven dat je echt beter kan worden. Helaas mocht het voor Emma zelf niet zo zijn en overleed ze aan de gevolgen van anorexia.

Gedwongen behandeling

De docu begon met het mooie, maar treurige lied uit de film Intouchables, wat gelijk de toon zette. Het eerste beeld was dan ook dat Emma na zes maanden eindelijk weer op de fiets zat. “Wereldprimeurtje dit hoor”, riep ze blij terwijl ze stevig doortrapte. In februari 2015 ging het goed mis met Emma en zat er niets anders op dan een gedwongen behandeling. Ook haar kinderarts vertelde dat niet alleen zij en haar ouders, maar ook Emma alles geprobeerd hebben. “Ze kon het alleen zelf niet meer”.

Strijd

Op het laatste moment gaat het zo slecht met Emma, dat het besluit werd genomen om Emma naar Portugal te sturen waar ze door Human Concern werd behandeld. Ondanks dat ze daar de beste zorg kreeg en enorm opleefde, was haar lichaam zo beschadigd dat ze te maken kreeg met een longontsteking. Wonder boven wonder werd ze ‘beter’, maar haar strijd tegen de ziekte was zo heftig dat ze uiteindelijk in Portugal haar laatste adem uitblies. Voor haar ouders een heftig moment, aangezien zij in Nederland waren. Na de documentaire werd er dan ook nog lang nagepraat over de slopende strijd tegen de ziekte en de laatste momenten van Emma. Naast haar ouders en behandelaars, zaten er ook nog andere gasten aan tafel die ervaring hebben met anorexia. Ook op Twitter raaktenveel mensen niet uitgesproken over de documentaire. Bekijk hieronder wat er gezegd werd.

De documentaire nog niet gezien? Je kan de uitzending hier terugkijken.

Beeld: YouTube, Twitter, Istock

Laatste nieuws