7 Trucjes die restaurants gebruiken zodat je onbewust meer uitgeeft

Buiten de deur eten is vaak prijzig. Er staan allerlei lekkere dingen op de kaart waardoor je het liefst een voor-, hoof...

Buiten de deur eten is vaak prijzig. Er staan allerlei lekkere dingen op de kaart waardoor je het liefst een voor-, hoofd- én nagerecht neemt. En tja, een drankje erbij is toch ook wel lekker. Maar als je dacht dat je anders een stuk goedkoper uit was geweest, heb je het waarschijnlijk mis. Restaurants hebben namelijk een aantal geheime trucjes om te zorgen dat je alsnog meer geld uitgeeft… Komen ze:

1. Eerst de goedkoopste gerechten
Kies jij ook meestal voor een van de laatste gerechten op de kaart? Dat komt misschien niet eens omdat je die zoveel lekkerder vindt. De meeste mensen vergeten namelijk de eerstgenoemde gerechten op de kaart en kiezen daarom een van de latere opties. En laten dat nou juist de duurdere gerechten zijn…

2. Foto’s op de kaart
Ook worden foto’s gebruikt als lokkertje. Zo bestel je sneller iets wat je al gezien hebt en dit blijft ook langer hangen dan tekst. En hoe vaak komt het niet voor dat je iets voorgeschoteld krijgt wat er uiteindelijk heel anders uitziet dan op de foto?

3. De extreem dure optie
Vaak staat er een peperduur gerecht of drankje op de kaart, maar dat hoeft niet te betekenen dat de ingrediënten zo prijzig zijn… Mensen zijn over het algemeen geneigd om niet te kiezen voor de aller-goedkoopste optie, maar ook zeker niet voor een hele dure. Door zo’n extreem dure optie op de kaart te zetten, lijkt het verschil in prijs groot en heb je dus het gevoel dat je voor een ‘goeie deal’ hebt gekozen.

4. De keuze tussen een kleine en grote portie
Mensen willen het restaurant verlaten met een voldaan gevoel en dus niet te weinig eten. Als er een keuze is tussen een kleine en een grote portie wordt de tweede dan ook meestal besteld. Je betaalt meer, maar vaak is de kleine variant al genoeg.

5. Nostalgie
Krijg jij ook altijd zo’n trek als je bij de desserts een warm stuk appeltaart van ‘oma’ ziet staan of leest ‘grootmoeders gehaktballetjes in jus’? Grote kans dat het geen familierecept is, maar alleen al door de naam wordt je onbewust overgehaald om het te bestellen.

6. Sappige omschrijvingen
Ook omschrijvingen kunnen je makkelijk overhalen. Zo loopt het water je waarschijnlijk in de mond als je leest ‘romig vanille-ijs met verse slagroom en heerlijk warme chocoladesaus’ of ‘langzaam gegaarde kippenborst uit de oven met een heerlijk sappige saus van..’

7). De prijs op de kaart
Valt het jou weleens op dat er geen eurotekens bij de prijzen op de menukaart staan? Dat is geen toeval! Bij het zien van een euroteken worden we ons meer bewust van de prijs en dat willen restaurants natuurlijk liever niet.

Lees ook: Een medewerker van McDonald’s onthult wat je NOOIT moet bestellen

Bron: HLN, Beeld: Istock

Laatste nieuws