10 x Eten dat je niet in de koelkast moet bewaren

Hete sausjes, avocado en basilicum; allemaal etenswaren die veel van ons in de koelkast bewaren. En toch is dat eigenlij...

Hete sausjes, avocado en basilicum; allemaal etenswaren die veel van ons in de koelkast bewaren. En toch is dat eigenlijk niet de bedoeling. Let maar eens op, al deze groenten, fruit en ander voedsel worden ook in de supermarkt niet in de koeling bewaard en dat is niet zonder reden.

1. Tomaten
Worden tomaten in het zonlicht gelaten, dan worden ze te snel rijp. Maar bewaar je ze in een koude temperatuur, dan veroorzaakt het voedingsbederf. De tomaten worden snel zacht en zullen flauwer smaken. Bewaar ze daarom op een donkere plaats op kamertemperatuur.

2. Fruit
Eigenlijk moeten alle soorten fruit op kamertemperatuur bewaard worden. Fruit is namelijk op zijn best als ze op eigen houtje rijp en zoet worden. Pas als je je druiven, aardbeien of appels langer wilt bewaren, is het slim om ze in de koelkast te doen.

3. Hete sausjes
Let in een restaurant maar eens op: hete sausjes staan nooit in de koelkast. Gewoon omdat het niet hoeft. Maar ook omdat in de meeste sausjes azijn zit. Als je deze gekoeld bewaart, zal de pittige smaak langzaam verdwijnen.

4. Basilicum
Hoewel basilicum in de supermarkt wél in de koeling ligt, bederft het op deze manier sneller. Ook neemt basilicum de geur van je koelkast over, wat niet heel lekker smaakt. Bewaar basilicum als een bos bloemen: met de stengels in water. Wil je ze lange tijd bewaren, dan kun je ze beter blancheren en invriezen.

5. Honing
Honing is één van ’s werelds oudste conserveringsmiddelen en forever houdbaar. Op de plank dan. Want bewaar je een pot honing in de koelkast, dan zal het hard worden en moeilijk te gebruiken zijn.

6. Avocado
Wil je dat een avocado natuurlijk rijp wordt (dan is hij het lekkerst), bewaar hem dan buiten de koelkast. Wil je een halve avocado bewaren, dan is de koelkast wel een goede plek. Tip: laat de pit erin zitten, dan blijft hij langer goed.

7. Aardappelen
De koelkast zal ervoor zorgen dat de huid van de aardappelen sneller slecht worden. Ook maken de aardappelen meer suiker aan, waardoor ze zoeter worden, al dan niet op een goede manier. Gewoon op een koele donkere plaats bewaren dus, zoals een voorraadkast.

8. Bananen
Net als tomaten, zijn ook bananen geen vrienden met de koelkast en moeten ze op kamertemperatuur bewaard worden. Wil je juist dat ze minder snel rijp worden, dan moet je ze wél in de koelkast bewaren. Let op: de schil wordt dan sneller bruin, maar de binnenkant blijft eetbaar.

9. Komkommer
Ook komkommers moeten op een koele plaats bewaard worden, al dan niet de koelkast of vriezer. Hier worden ze snel zacht en snotterig van. Wat je wel kunt doen is een half gebruikte komkommer in folie verpakken en daarna in de koelkast bewaren. Dit voorkomt uitdroging.

10. Uien
Uiten moeten goed gelucht worden, dat is ook de reden dat ze in de supermarkt in mesh zakjes worden verkocht. Maar let op: bewaar je uien niet naast je aardappelen. Er is dan kans op een chemische reactie, waardoor gassen vrijkomen en de uien snel zullen bederven. Zonde!

 Beeld: Sanoma beeldbank

Laatste nieuws