#OnefitChallenge: Buikdansen

Bij Grazia zijn we nooit te beroerd om iets nieuws te proberen en van een leuke uitdaging zijn we ook zeker niet vies. O...

Bij Grazia zijn we nooit te beroerd om iets nieuws te proberen en van een leuke uitdaging zijn we ook zeker niet vies. Omdat de zomer voor de deur staat, er op de redactie altijd teveel taart wordt gegeten en de fitgirls ons om de oren vliegen, vonden Grazia’s Zoé en Heather het tijd om actie te ondernemen. Maar om elke dag nou te gaan hardlopen… No thanks. Fit worden moet op een leukere manier kunnen!

Met hun OneFit pasjes in de aanslag gaan ze daarom twee maanden lang elke week een andere fun sport uitproberen. Want dat is het leuke van OneFit; je kunt met één pasje honderden verschillende fitnessclubs, yoga studios, outdoor workouts en veel andere exclusieve sportieve activiteiten bezoeken. Van paaldansen tot aerial yoga en van buikdansen tot HIIT. Deze week: Buikdansen bij Chassé Dance Studios.

Wat is het?

Buikdansen is een dansvorm afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het is veel meer dan alleen met je buik rollen. Het is een dans bestaande uit allerlei gecombineerde bewegingen met je hele lichaam. Je gebruikt je de spiergroepen geïsoleerd, wat betekent dat je bepaalde spieren moet leren aanspannen, terwijl je andere juist weer moet ontspannen. Het lijkt hierdoor alsof de lichaamsdelen afzonderlijk van elkaar bewegen.

Hoe was het?

Heather: “Ik wist van tevoren al dat het een uitdaging zou worden, omdat ik nou niet bepaald soepele moves heb. Oké, oké, ik geef toe dat ik heus wel eens -toen ik alleen thuis was- heb geprobeerd met mijn buik te rollen. Maar daar is het dan ook bij gebleven.
Wij deden dan ook mee met de beginnersles, bedoeld voor mensen zonder ervaring. In een uur tijd leerden we de basistechnieken van de oriëntaalse buikdans met veel aandacht voor houding, techniek en zelfs al wat choreografie. En geloof me, dat is een stuk moeilijker dan het klinkt. Bepaalde lichaamsdelen aangespannen houden, maar ondertussen wel heel soepel bewegen is heel moeilijk.
Het is minder intensief dan kracht en cardio sporten, waardoor je niet bezweet en met spierpijn eindigt. Je heb dan ook niet het gevoel dat je écht gesport hebt. Maar het is wel een leuke manier om in beweging te blijven én aan je dansmoves te werken.”

Zoe: “Na de jumpingfitness van afgelopen week deden we deze week iets wat minder intensief was, namelijk buikdansen. Vol bewondering kijk ik steeds naar Shakira als ze weer eens effortless met haar heupen schudt in de zoveelste videoclip. Dat wilde ik óók. Als ik haar echter na probeer te doen ziet ’t er meer zo uit:

Dan zó:

Oké, overdrijven is ook een vak, maar je snapt waar ik heen wil. Vol goede moed begon ik met Heather aan de les. Van de professionele buikdanseres Cassandra leerden we de basics, die we vrij snel onder de knie hadden en gingen we door met korte dansroutines. Eerlijk is eerlijk: buikdansen is zo makkelijk nog niet (damn you, Shakira!) en er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden. Denk daarbij aan je houding, het aanspannen van je core en enkel je heupen bewegen. Ik denk dat je daardoor op den duur wel een mooi getonede buik krijgt, maar het is inderdaad zo dat je niet echt het idee hebt dat je een work-out achter de rug hebt gehad. Maar dat mag de pret heus niet drukken, want het is zeker een leuke manier om in beweging te blijven. Enne, neem een heupsjaaltje mee voor het extra dramatische effect van je danspasjes.”

Laatste nieuws