slogan

Bettina kookt... Roti kip

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering. Zeker als Adjunct Bettina iets homemade meeneemt. En nu kun jij hier ook van genieten, maar je moet wel zelf de keuken in kruipen!

Roti kip

Ik ben dol op roti kip, waarschijnlijk opgelopen doordat ik al jaren in Amsterdam-Zuidoost woon. Veel Nederlanders snakken naar kaas als ze terugkomen van vakantie, ik maak standaard roti kip. De eerste jaren haalde ik die altijd bij de afhaal-Surinamer, maar nu weet ik dat je roti kip vrij eenvoudig zelf kunt maken. Je hebt er alleen wat tijd voor nodig. En een paar goede vrienden die ook van roti kip houden, want het is me nog nooit gelukt om een klein pannetje te maken. Je begint met een garam masala-marinade en verder is het eigenlijk Hollandse pot: boontjes, aardappelen en kip. Maar dan lekker. Joehoe!

Wat je nodig hebt, voor de marinade:

1 eetlepel garam masala (supermarkt) 1 eetlepel verse gember, geraspt 2 tenen knoflook, geraspt 2 eetlepels fenugriekzaad (toko, optioneel) 1 beker milde yoghurt 1 eetlepel zout 1 eetlepel korianderzaad (gemalen) 1 eetlepel kurkuma 2 eetlepels olie 2 eetlepels chilipeper (gedroogd) halve eetlepel bruine suiker

Verder:

Kippendijen (zoveel als er eters zijn, en dan nog een paar) 500 gram sperziebonen of kouseband (diepvries) 500 gram aardappelen in partjes (ik neem twee zakken krieltjes) 2 blikken tomaat Rotivellen (supermarkt of toko, al naar gelang de hoeveelheid eters) Gekookte eitjes Handje selderij, fijngehakt

Zo maak je het:

Maak de marinade, je hebt waarschijnlijk niet alles nodig, maar je kunt hem prima invriezen of een weekje in de koelkast bewaren voor de volgende keer.

Neem een grote diepvrieszak en doe de kip en de marinade erin. Dit doe je bij voorkeur de avond voordat je roti wilt eten, maar in noodgevallen is een uurtje marineren ook prima. Neem een grote braadpan en bak de gemarineerde kip bruin met de aanhangende marinade. Bak in een andere pan de aardappels bruin (ze hoeven niet gaar, ze worden nog meegestoofd). Voeg de blikken tomaat toe aan de kip, met de boontjes en de aardappelen. Voeg eventueel een beetje water toe, zodat het geheel bijna onder staat. Laat alles een uurtje op een zacht vuurtje stoven. Verwarm de rotivellen in de magnetron of de oven. Ja, die kun je ook zelf maken, maar pfff…

Leg de gepelde (!) eitjes in de pan, bestrooi met de selderij en serveer met de warme rotivellen. Thuis krijg je van mij gewoon een groot bord en mag je met je handen eten. De rotivellen geef ik ernaast, die gebruik je om de kip masala, boontjes en aardappeltjes mee op te pakken. Op de foto bij dit gerecht hebben we er een heel spektakel van gemaakt. Dat was tijdens de barbecue-challenge op Taste of Amsterdam, afgelopen zomer, waar ik al een paar jaar met een paar collega’s uit de bladenwereld aan deelneem. Eet smakelijk!

Alle recepten van Bettina zien? Klik hier.