Blogster die kanker ‘overwon’ valt door de mand

Belle Gibson is een vechter en inspireerde velen met haar blog. Ze ontwikkelde zelfs een lifestyle-app, die wereldwijd e...

Belle Gibson is een vechter en inspireerde velen met haar blog. Ze ontwikkelde zelfs een lifestyle-app, die wereldwijd een groot succes werd. Nu blijkt alles één grote leugen en stort haar imperium als een kaartenhuis in elkaar.

26 jaar én kanker

Gibson werd succesvol door haar strijd tegen kanker die ze deelde via social media. In 2009 wordt er bij Belle baarmoederhalskanker én een hersentumor geconstateerd. De 26-jarige krijgt te horen dat ze nog maar 4 maanden te leven heeft en ziet af van medische behandelingen. In plaats daarvan kiest ze voor zuurstofbehandelingen en darmspoelingen. De dokters raden het af en stellen zelfs dat de kans bestaat dat ze geen kinderen kan krijgen. Bizar, maar ze geneest én wordt zwanger. In 2010 bevalt ze van zoon Oliver en in 2012 is ze opnieuw zwanger. Helaas krijgt ze na 5 maanden een miskraam. Hierop besluit ze haar verhaal te delen en het succes volgt snel.

Blog your way to the top

De blogger krijgt veel volgers en haar bereik groeit met de dag. Haar app kun je tegen betaling downloaden en dit wordt door meer dan 300 000 mensen gedaan. Een boek over haar gezonde levensstijl volgt en ook dit wordt een succes. Het leven lacht haar weer toe.

Alwéér kanker

Totdat in juni 2014 het noodlot weer toeslaat: “Met frustratie en pijn in mijn hart moet ik jullie vanavond met liefde en kracht laten weten dat ik gediagnosticeerd ben met een derde en vierde kanker”. Ze belooft hierbij dat 25% van de opbrengst van haar volgende boek naar het goede doel gaat.

Not that belle

Het leven is plots niet meer zo belle nu het erop lijkt dat de populaire blogger over álles heeft gelogen. De situatie komt aan licht wanneer blijkt dat verschillende goede doelen nooit het beloofde geld hebben ontvangen. Haar bedrijf, The Whole Pantry, geeft aan dat dit komt door financiële problemen, want ze zijn een start-up, en dat alle goede doelen het geld later ontvangen. Kort daarna verwijdert Belle haar accounts op Instagram, Twitter en Facebook.

Pathologische leugenaar

Een vriend klapt uit de school en vertelt al langer vraagtekens te hebben bij het verhaal van Belle. Zo zou ze ten tijde van haar zwangerschap van Oliver chemotherapie zijn ondergaan, iets wat een normale arts nooit zou toelaten. Tijdschrift Elle, dat haar in december 2014 uitroept tot meest inspirerende vrouw, ontvangt een anonieme brief waarin wordt uitgelegd dat Belle al sinds jongs af aan een pathologische leugenaar is. ‘Ik ken haar vanaf mijn jeugd en zag hoe ze zo verstrikt raakte in haar eigen leugens dat ze van Brisbane naar Melbourne moest verhuizen. Om daar een nieuw leven met nieuwe leugens te beginnen, over kanker dit keer.” Daarna gaat het snel bergafwaarts. Haar app wordt verwijderd en haar boek gaat uit de schappen. Belle heeft nog geen reactie gegeven…

Lees ook: Bizar: moeder vindt gestolen dochter na 18 jaar terug

Bron: Volkskrant, Daily Mail

Laatste nieuws