Oscars 2013: de winnaars

De thriller Argo van regisseur Ben Affleck heeft zondagnacht de Oscar voor beste film gewonnen. Argo was de laatste weke...

De thriller Argo van regisseur Ben Affleck heeft zondagnacht de Oscar voor beste film gewonnen. Argo was de laatste weken opeens de grote favoriet voor de prijs. Dit ondanks het feit dat regisseur Ben niet genomineerd was voor de Oscar voor beste regisseur. Het is slechts drie keer eerder voorgekomen dat een film de belangrijkste prijs wint zonder die regienominatie.

Het was de tweede Oscar voor Ben. In 1998 won hij samen met Matt Damon al een beeldje voor het scenario van Good Will Hunting waarin zij samen speelden. Eerder op de avond won de film ook al de Oscars voor beste aangepaste script en filmmontage.

Beste acteur
Daniel Day-Lewis heeft zijn derde Oscar gewonnen. De acteur won de prijs voor zijn vertolking van president Lincoln in de gelijknamige film van Steven Spielberg.

De 55-jarige Daniel was de absolute favoriet voor dit beeldje. Voor zijn rol van de Amerikaanse president die de slavernij afschafte verrichte hij maandenlang onderzoek. De acteur bestudeerde onder meer oude beeld- en zelfs unieke geluidsopnames van Lincoln.

Beste actrice
De Oscar voor beste actrice ging dit jaar naar Jennifer Lawrence voor haar rol in Silver Linings Playbook. Jennifer versloeg onder meer de oudste en de jongste Oscar-genomineerde ooit: actrices Emmanuelle Riva (86) uit Amour en Quvenzhané Wallis (9) uit Beasts of the Southern Wild.

Silver Linings Playbook viel zaterdagavond ook al in de prijzen bij de bij de Independent Spirit Awards, de belangrijkste prijs voor Amerikaanse films die niet door grote filmstudio’s zijn geproduceerd.

Beste mannelijke bijrol
Christoph Waltz won de prijs voor beste bijrol voor zijn werk in de film Django Unchained. Bij het ontvangen van zijn prijs bedankte Christoph de regisseur van de film, Quentin Tarantino. Drie jaar geleden won de acteur ook al een Oscar voor een film van Tarantino.

Beste vrouwelijke bijrol
Anne Hathaway mocht de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in ontvangst nemen voor haar rol in de musical Les Misérables. Het is de eerste Oscar voor de de 30-jarige actrice. Ze was wel al eerder genomineerd voor haar rol in de film Rachel Getting Married.

Les Misérables werd in totaal genomineerd voor acht Oscars en won eerder op de avond ook al de prijzen voor beste make-up en beste geluidsmixage.

Meest originele nummer
Adele won een Oscar voor haar titelsong voor de Bond-film Skyfall. De 24-jarige zangeres ontving het prestigieuze beeldje nadat ze zelf het nummer ten gehore had gebracht. Het was haar eerste optreden na de geboorte van haar kindje, vorig jaar. Skyfall won bovendien ook de Oscar voor beste sound editing. Bijzonder, want het was voor het eerst in bijna vijftig jaar dat een Bond-film weer een Oscar kreeg.

Beste buitenlandse film
Amour heeft de Oscar voor de beste buitenlandse film gewonnen. Het Franstalige drama van regisseur Michael Haneke was veruit favoriet voor deze prijs.

Er viel dit jaar ook een Nederlander in de prijzen. Erik-Jan de Boer won een beeldje voor zijn werk aan Life of Pi. De 45-jarige animation director, die al 15 jaar in Hollywood werkt, kreeg het beeldje in de categorie beste speciale effecten. (MB)

Bron: BuzzE – Beeld: Getty Images

Laatste nieuws