Lance Armstrong bekent schuld bij Oprah

De gevallen wielerheld Lance Armstrong heeft bij Oprah Winfrey bekend dat hij doping heeft gebruikt in alle zeven Tour d...

De gevallen wielerheld Lance Armstrong heeft bij Oprah Winfrey bekend dat hij doping heeft gebruikt in alle zeven Tour de Frances die hij heeft gewonnen.

“Ik kende de waarheid, maar die heb ik nooit verteld. Het was één grote leugen”, zei de Amerikaan in het interview, waarvan het eerste deel om 03.00 uur Nederlandse tijd werd uitgezonden.

Lance is vol berouw. “Mijn verhaal is zo lang perfect geweest, maar het was zo slecht en zo giftig. In die tijd was het onmogelijk om de Tour de France te winnen zonder doping”, stelt hij. “Ik heb er spijt van.”

De inmiddels 41-jarige Texaan heeft tot en met 2005 doping gebruikt. “Een cocktail van epo, niet veel, bloedtransfusies en testosteron”, vertelt hij. “Het hoorde erbij zoals het oppompen van je fietsbanden en je wielershirt aantrekken. Ik voelde het toen niet als bedrog of slecht en dat is beangstigend.”

Armstrong beweert dat hij nooit andere wielrenners heeft aangemoedigd om net als hij doping te gebruiken. “Ik ben niet de meest geloofwaardige persoon op dit moment, maar ik heb niemand onder druk gezet.”

Wel beseft hij dat hij als ploegleider invloed had op andere renners. “Dat klopt. Ik was een bullebak en mijn ploegmaten keken tegen me op”, weet Armstrong. “Ik schaam me er voor.”

“De kanker leerde mij dat ik er echt alles voor over had om te overleven. Die meedogenloze en roekeloze houding nam ik vanuit het ziekenhuis mee in het wielrennen. Ik ben een mens met vele gebreken, een klootzak, maar ik ben ook een mens.” (MB)

Bron: BuzzE – Beeld: Getty Images

Laatste nieuws